Alex Stoica - Cea mai bună Mulinetă de Spinning! - Arrow

web counter free

 

Alegerea corectă:

Acest material vine ca o continuare a articolului despre cea mai bună lansetă de spinning pe care l-am scris în trecut și care s-a bucurat de un succes enorm. (Click pe imaginea de mai jos)

 

Ca și în articolul trecut, vreau sa vă spun încă de la început că nu există cea mai bună mulinetă de spinning, dar ne putem alege o mulinetă care să se preteze cel mai bine la situația în care ne aflăm și în care pescuim la un moment dat.

 

Criteriile după care trebuie sa ne ghidăm când alegem o mulinetă sunt următoarele:

A - Mărimea/Greutatea

B - Lungimea lansetei

C - Tipul de apa in care pescuim

D - Raportul de recuperare 

 

 

A. Mărimea/Greutatea

Mărimea unei mulinete este direct proporțională cu greutatea și acest lucru este un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să echilibram corect lanseta. Dacă pescuim cu un combo dezechilibrat, după câteva ore o sa începem să simțim un disconfort, mai ales în mușchii antebrațului și în încheietura mâinii. Cu cât este mai lungă și mai grea lanseta, cu atât mai grea o să ne trebuiască mulineta ca să putem să echilibrăm ansamblul.

Atenție: un lucru pe care nu l-am văzut spus de niciun pescar atunci când oferă recomandări este locul de unde ținem lanseta. Fiecare pescar e diferit și are stilul lui. Dacă ținem lanseta cu piciorul mulinetei între degete (poza 1), ne trebuie o mulinetă mai grea decât dacă ținem aceeași lansetă cu piciorul mulinetei total în spatele mâinii (poza 2), asta pentru simplu fapt că trebuie să ajustăm centrul de greutate al comboului astfel încât acesta să fie în locul în care ținem mâna pe lansetă.

 

Cum corelăm Mărimea mulinetelor cu puterea de aruncare a lansetelor pe scurt:

  1. Mulinetă dimensiune mică , mărimea 1000-2000. -> Lansetă Ultralight-Light (pentru clean, păstrăv, biban) 
  2. Mulinetă dimensiune medie, mărimea 2500-3500. (poate chiar și un 4000 dacă discutăm de serile Light and Tough de la Daiwa modele +2019, care sunt foarte ușoare)  -> Lansetă Medium - Medium Heavy (pentru stiucă, șalău, avat) 
  3. Mulinetă dimensiune mare +4000 , care e de preferat să aibă o putere de tracțiune mai mare (drag)  -> Lanseta Heavy sau Extra Heavy pentru pescuitul știucii cu năluci mari, sau pentru pescuitul somnului. 

 

 

B. Lungimea lansetei pe care o avem și centrul ei de greutate. În principiu:

  1. Lansetă lunga - Mulinetă mai mare 
  2. Lansetă scurtă - Mulinetă mai mică 

 

 

C. Apă dulce/sărată 

Aici vă spun pe scurt că pe apă sărată trebuie să folosiți mulinete capsulate (închise ermetic), care nu lasă apa să pătrundă în angrenaje, cum sunt seriile Daiwa Mag Sealed de exemplu. Sarea este foarte dăunătoare pentru mulinete și trebuie să evităm să folosim o mulinetă dedicată pescuitului pe apă dulce atunci când mergem în concediu la mare. 

 

 

D. Raportul de recuperare 

  1. Pentru speciile mai agresive (avat de exemplu) unde se pescuiește în principiu cu năluci reactive (voblere, linguri) este recomandat un raport de recuperare mai mare. 
  2. Vice versa, pentru speciile mai lente, unde trebuie să faci și pauze în timpul recuperării, mai ales atunci când pescuiești cu jiguri (sau monturi asemănătoare gen Cheburaska, Texas etc), este recomandat să ai o mulinetă cu un raport de recuperare mai mic, care teoretic supune și angrenajul la un stres mai mic datorită cuplului mare pe care îl are. Gândiți-vă la exemplul vitezelor la bicicletă: foaie mică + pinion mare = cuplu mare, efort puțin, viteză mică. 

 

 

Câteva exemple concrete de mulinete:


Buget mic:

Okuma Ceymar Okuma Epixor Okuma Inspira

Buget mediu:

Daiwa Caldia LT Daiwa Prorex Daiwa Ballistic LT

Buget mare:

Daiwa Certate

 

 

Observații:

  • Un combo echilibrat pe mâna mea, nu o să fie echilibrat și pe mâna ta! Aceeași lansetă eu o pot echilibra cu o mulineta de 2500, iar tu cu o aceeași mulineta dar mărimea 3000, depinde din nou de locul de unde ținem lanseta. 
  • Este greu să cataloghezi o mulinetă că fiind pentru o anumită specie de răpitor în parte. Mai ușor este să alegi lanseta în funcție de specia țintă, după care să alegi o mulinetă cu care să echilibreze. 
  • Mulineta nu ar trebui sa depindă de acțiunea lansetei, ci doar de puterea ei de aruncare.
  • Nu vă lăsați păcăliți de numărul de rulmenți. Contează mai mult calitatea lor decât numărul lor. Așa că o mulinetă cu 3-4 rulmenți buni, o să ne țină mult mai mult decât un plastic no-name pe care scrie 12+1 BB (ball bearing)
  • Pick-up-ul se declanșează doar cu mâna. După lansare, nu declanșati mecanismul învârtind de manivelă. Puneți mai întâi pick-up-ul la loc și după continuați recuperarea in mod normal
  • Evitați praful, noroiul și mai ales nisipul. La fel ca sarea, toate  acestea reduc considerabil durata de viață a mulinetei.
  • Nu trageți o nălucă din agățatură folosind mulineta. Axul (și nu numai) o să aibă de suferit. 
  • Orice pește mare se aduce la mal cu pompaje din lansetă și mulinarea firului recuperat. E mai ușor și pentru pescar, și pentru mulinetă 
  • Folosiți frâna cât de mult posibil, în felul acesta nu puneți presiune pe combo, fir, gura peștelui, și aveți și un drill mai lung și mai plăcut!
  • Nu ignorați reviziile anuale.
  • Odată ce știm dimensiunea/greutatea mulinetei care s-ar echilibra cu bățul nostru, este doar o chestie de gust și de buget ca să ajungem la o decizie și să cumpărăm o mulinetă. De aceea recomand să mergeți personal la magazin și să testați câteva mulinete de diferite greutăți, că să vedeți exact care se potrivește cel mai bine cu lanseta dumneavoastră. Personal am dat 3 rateuri cumpărând online o mulinetă de 3000 de exemplu, când defapt lanseta s-ar fi echilibrat mai bine cu una de 4000.
  • De ce am menționat dragul doar pentru somn? Personal nu i-am dat prea mare importanta pentru că așa cum am recomandat mai sus, peștele se aduce la minciog mai mult din lansetă și nu o să soliciți niciodată mulineta la dragul maxim, chiar dacă este el de 5kg sau 10kg. Personal nu văd cum un pescar ar putea să tragă doar din drag, fără să se ajute de lansetă, ceva peste 2kg care nu se află în apă (2kg care reprezintă defapt undeva la 20 Newton). Pentru drillurile cu pești mari, folosim mereu frâna. Deci nu vă temeți că nu o să puteți să scoateți un somn de +50kg doar pentru că pe mulinetă scrie că are "maxim drag 6kg" sau că pe rola de fir scrie 13.2kg! 
  • O mulinetă ieftină nu înseamnă neapărat o mulinetă care se strică repede. Am undeva în dulap o Okuma ceymar complet funcțională care în momentul de față (Februarie 2020) are undeva la 8 ani și spre rușinea mea are doar un service făcut. Un alt exemplu foarte bun este modelul RTX tot de Okuma care m-a ajutat timp de 4 ani să prind nenumărate știuci, bibani și câțiva crapi trecuți bine de a doua tinerețe, unii prinși de gură dar alții de spate... 

 

 

Respectați câteva principii de bază, pescuiți cu un combo echilibrat cât se poate de bine și cu siguranță veți prinde pește într-un mod confortabil!

 

Pentru întrebări și clarificări, nu ezitați să îmi scrieți! 
 
Facebook
 
Instagram
 
Mail
 
Fire întinse tuturor!
 
 
 
 
  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 07.02.2020