Alex Stoica - Bibani de balastieră - Arrow
În weekend am avut plăcerea să pescuiesc un lac mic, limpede și cu multe structuri. Bibanii nu au fost foarte activi și capturarea câtorva exemplare a fost o provocare. Am insistat pe zonele adânci ale lacurilor, zone cu pietriș și ferite de iarbă/brădiș.
De obicei, pe un lac nu foarte adânc, e suficient să folosim jiguri de 3-5 g, dar pe această apă de 3-5 m, a fost necesar să urc gramajul jigurilor până la 7-8 grame, având în vedere și vântul care îmi punea probleme. Primii pești i-am găsit cu niște gume mici, Gunki - Grubby Shad - 6cm, de culoare galbenă. Strategia câștigătoare a fost din nou să trec la năluci mai mari, și am crescut dimensiunea până la 10cm.
Bibanii mari vânează o dată și bine!
Am participat la câteva partide în care colegii mei au prins bibani foarte mari la năluci +15cm în timp ce pescuiau la știucă. Pe apă rece, e de preferat să facem pauze cât mai lungi, iar peștele din poză a răspuns la această tehnică, absorbind năluca în apropierea pragului, în timp ce aceasta se afla pe substrat deja de vreo 5 secunde bune. Când pescuiesc folosind tehnica "dinți de fierăstrău", majoritatea pescarilor încep recuperarea imediat după ce năluca a atins substratul, dar în această perioadă a anului în care peștii nu sunt așa activi, o pauză mai lungă îi poate da timp peștelui să atace.
Bibanul a măsurat 48cm, a cântărit peste 2kg și a fost prins la una din nălucile mele preferate: Savage Gear Cannibal Shad 10cm, nălucă ce se află mereu la mine în trusă în mai multe variante de culoare. Peștele a fost prins în UK și a fost eliberat imediat după poză.
Echipamentul recomandat pentru pescuitul la biban cu jiguri trebuie să fie UltraLight sau Light, ceea ce înseamnă o lansetă (de preferat fast - cu acțiune rapidă) ușoară și cu putere de aruncare de 7-10 grame. Personal folosesc o lansetă medium light datorită peștilor mari din UK, care mă obligă să folosesc năluci puțin mai mari. Pescuitul la biban cu năluci de 10 cm sau mai mari nu este o practică foarte populară în România, asta din cauza dimensiunilor mici ale bibanilor, care, de cele mai multe ori, nu vor să atace o nalucă mare. Recomand una din variante, în funcție de bugetul pescarului:
[$] SavageGear Black Savage Dropshot| 2,23m | 2-12g |
[$$] SavageGear Custom UL | 2,21m | 3-10g |
[$$$] Daiwa Luvias | 2,10m | 0,8-7g |
Alegeți o mulinetă mică și ușoară care să echilibreze lanseta și să vă ofere un pescuit confortabil. Sunt recomandate mărimi între 1000 și 2500, în funcție de greutatea lansetei și a mulinetei. Tot în funcție de buget, puteți să alegeți una din următoarele variante:
[$$$] Daiwa Ballistic LT 2500DXH
Contactul permanent cu năluca și senzitvitatea sunt esențiale în pescuitul la jig și trebuie să folosim un fir textil care are elongație cât mai aproape de 0. În acest fel, o să simțim cu putină atenție, și cele mai fine mușcături. Fir textil recomandat
[$] Daiwa J-Braid x8 Chartreuse
[$$] Daiwa Tournament x8 Evo Chartreuse
Îmi place să folosesc și un înaintaș de fluorocarbon pentru cele 2 mari avantaje:
- Este invizibil în apă și pot să păcălesc peștii mai suspicioși.
- Este mai rezistent la abraziune decât firul textil și oferă protecție când pescuiesc în pietre, scoici sau alte structuri care pot tăia firul textil.
Folosesc acest fir, cu diametre între 0.20 și 0.30, în funcție de situație.
Mulțumesc tuturor celor care ați citit pana la capăt!
- Distribuie pe: